25-10-2022 | Nieuws

Interventies in de eerste 1000 dagen

De eerste 1000 dagen zijn cruciaal voor een goede start van een nieuw leven. 

Armoede, stress en hechting zijn factoren die in deze periode enorm veel invloed hebben op de gezondheid en ontwikkeling van een kindje. Onze Raedelijn adviseurs hebben uitgezocht hoe we hier het beste mee om kunnen gaan en wat de rol van adviseurs en andere professionals hierin kan zijn. Zodat ouders de steun krijgen om hun kind een goede basis mee te geven. Je leest alle bevindingen terug in het publicatie onderaan deze pagina.

 

De bevindingen in het kort: 

  • Stress gedurende de zwangerschap en tijdens het opgroeien van jonge kinderen is nadelig voor de gezondheid van het kindje. 
  • Interventies in de eerste 1000 dagen zijn daarom vooral gericht op het verminderen van stress bij de moeder.
  • Het hebben van een sociaal netwerk helpt stress verminderen. Er is een aanpak nodig waarbij het sociale netwerk van ouders wordt vergroot. Waardoor de hechting van ouders en kind verbetert en de stress (door bijvoorbeeld armoede) vermindert.
  • Adviseurs die werken aan een aanpak in de eerste 1000 dagen kunnen hierin begeleiden en hierop inspelen.

 

We werken vanuit Raedelijn aan diverse projecten met betrekking tot stress, armoede, sociale netwerken en hechting. Hierbij laten we ons leiden door de inzichten uit deze publicatie.

 

De publicatie is geschreven door Sophie Schmitz samen met het team Kansrijke start van Raedelijn. Raedelijn adviseert de samenwerkingspartners in eerstelijn en sociaal domein rond Kansrijke start.