15-12-2022 |

Netwerksamenwerking in de praktijk: Ouderenzorg4Zeist

In 2022 zijn 155 (zorg)professionals tijdens zeven kick-off bijeenkomsten in alle wijken van Zeist, inclusief Den Dolder aan de slag gegaan met de nieuwe werkwijze Ouderenzorg4Zeist. Gemiddeld waren er 22 (zorg)professionals per bijeenkomst aanwezig waaronder: huisartsen, POH’s, casemanagers, wijkverpleegkundigen, apothekers, paramedici, specialisten in ouderengeneeskunde en sociaal team consulenten. Zij hebben allen een cruciale rol in het netwerk rondom de oudere inwoner.

 

Netwerkzorg

Tijdens de kick-offs kwamen de verschillende onderwerpen waar partners binnen Ouderenzorg4Zeist aan werken samen:

  • Meedoen in Zeist/Welzijn op Recept;
  • Positieve Gezondheid;
  • Werkafspraken rondom ouderenzorg en ondersteuning, zoals Multidisciplinair Overleg (MDO);
  • Het actief werken met communicatieplatform VIPLive Samenwerken.

 

Daarnaast was een belangrijk doel elkaar te ontmoeten, wat zeer gewaardeerd werd door de aanwezige (zorg)professionals.

 

Ter voorbereiding op elke kick-off ontvingen de deelnemers een vragenlijst met daarin de nulmeting op het gebied van multidisciplinaire samenwerking rond en met de ouderen. Vervolgens werd elke sessie geëvalueerd met de deelnemers. De verbeterpunten namen we mee om de eerstvolgende kick-off bijeenkomst verder aan te scherpen. Met resultaat, want de gemiddelde waardering nam toe. De eerste bijeenkomst werd gewaardeerd met een 7,2 en de zevende bijeenkomst scoorde een 7,7.

 

Wat is nu veranderd in de praktijk na deze kick-off?

Een POH ouderen gaf het volgende aan: “We kregen instructie over VIPLive Samenwerken en dat gebruiken we nu ook in de praktijk. Daarin kunnen we eenvoudig en veilig overleggen, bijvoorbeeld met casemanagers dementie, wijkverpleegkundigen en andere betrokken zorgprofessionals. Ook mantelzorgers kun je toevoegen.”

 

En verder: “Voor een ‘360-graden-blik’ die verder gaat dan het probleemgericht werken, zou een MDO goed zijn. Maar rondom elke patiënt is een andere combinatie van zorgverleners, organisaties en mantelzorgers actief en dat maakt het heel complex om MDO’s te organiseren. Het is goed om te zien dat hier binnen Zorg4Zeist aandacht voor is. Ik denk dan bijvoorbeeld aan het MDO-voorbereidingsdocument dat ontwikkeld is. Dit zorgt voor een goede gespreksagenda en voorinformatie, waardoor een MDO veel efficiënter kan verlopen.”

 

Vooruitblik

Raedelijn adviseur Edith de la Fuente vertelt over het vervolgtraject komend jaar: “De doorontwikkeling en evaluatie in samenwerking met inwoners, gemeente en betrokken partners in zorg en welzijn staat in 2023 centraal. Via evaluatiebezoeken bespreken en monitoren we met de samenwerkingspartners hoe de netwerkzorg voor/met ouderen vorm krijgt. Een evaluatiebezoek is een op maat gemaakte bijeenkomst waar we met één of meer huisartspraktijken en partners evalueren. We bepalen met elkaar wat zij nodig hebben om de samenwerking op structurele basis in te vullen met impact voor de ouderen. Wat gaat goed, wat kan beter en wat levert de samenwerking op?”

Collega Babs Matthieu vult aan: “Via vier focusgroep bijeenkomsten, verspreid over gemeente Zeist gaan we met ouderen in gesprek over wat voor hen passende zorg en ondersteuning is. Daarbij staat ook hun eigen rol centraal. (Meer) bewustwording rond het ouder worden zien we immers als een belangrijk aandachtspunt.“

Meer weten? Neem contact op met een van onze betrokken collega's