31-03-2022 | Nieuws

Hoe werk je beter samen voor een goede start van een nieuw leven?

Steeds vaker werken professionals in wijknetwerken samen voor een goede start van het leven van ieder kind. Zo ook in de wijk Lombok in Utrecht. Een goede ontwikkeling. Als ouder en kind écht centraal staan, hoe werk je dan samen en wat is er dan nodig? In de praktijk kan dit best een uitdaging zijn. Adviseurs van Raedelijn hebben het wijknetwerk Kansrijk Lombok daarbij begeleid. Benieuwd wat ze hebben gedaan en wat het het wijknetwerk heeft gebracht?

Casuïstiek in multidisciplinaire teams en lessen delen

In het wijknetwerk Kansrijk Lombok werken verschillende professionals samen, zoals verloskundigen, huisarts, JGZ en het buurtteam. In het traject met hen stond een aantal vragen centraal. De hierboven reeds genoemde: als ouder en kind écht centraal staan, hoe werk je dan samen? Maar ook: wat is er eigenlijk nodig, hoe kunnen we beter verwijzen en gebruikmaken van elkaars expertise en inzet? En, lukt het om het verschil te maken voor ouder en kind?

 

Wat we als Raedelijn hebben gedaan is het wijknetwerk begeleiden door 

regelmatig op een gestructureerde wijze casuïstiek te bespreken in een multidisciplinair team. Hieruit formuleerden we voor onszelf geleerde lessen, en deze deelden we met andere professionals in de wijk en stad.

 

Wat levert deze werkwijze op?

Door de gesprekken die de deelnemers met elkaar voerden is meer inzicht in mogelijkheden en onderling vertrouwen ontstaan. Ook zijn er onderlinge afspraken in vuistregels vastgelegd.

Deze kunnen makkelijk met collega’s worden gedeeld om duidelijk te maken wat er is afgesproken en wat de uitgangspunten zijn. De deelnemers in het netwerk zijn ondertussen zo tevreden met de werkwijze en de resultaten die het oplevert dat het gezondheidscentrum Lombok de aanpak zelf voortzet.

Deze manier van samenwerken leidt ertoe dat de deelnemers eerder contact met elkaar leggen en snel(ler) schakelen. Zo zijn moeder en kind en hun eventuele vraagstukken eerder in beeld. Wat brengt het nog meer?

  • Er wordt beter en meer informatie uitgewisseld, bijvoorbeeld bij de overdracht van cliënten tussen verschillende professionals. 

  • De afstemming over wie wat doet gaat beter. De onderlinge verwachtingen zijn helder.

  • Elkaars expertise en mogelijkheden worden benut.

  • De complexe casuïstiek is minder tijdrovend.

  • Meer inzet van het prenataal huisbezoek (JGZ).

 

Hoe nu verder?

Vanwege de positieve ervaringen en resultaten gaat het wijknetwerk in Lombok door met deze werkwijze, onder begeleiding van het gezondheidscentrum Lombok. Tegelijkertijd agendeert het wijknetwerk een aantal acties die men graag op stadsniveau en regionaal wil oppakken. Het realiseren van de juiste condities voor een goede start in kwetsbare situaties vergt namelijk niet alleen betere onderlinge samenwerking, maar soms ook een aantal concrete voorzieningen en nadere afspraken die met partners in de stad gerealiseerd kunnen worden. Alleen zo kunnen we met elkaar nog meer het verschil maken en zorgen voor een goede start van het leven van ieder kind.

Benieuwd naar alle lessen en actiepunten? Bekijk dan onderstaande rapportage.


Meer weten? Neem contact op met onze collega's