17-05-2024 | Nieuws

Opening nieuwe Ouder en Kind Informatiecentrum Overvecht

Half april is de OKé Informatieplek voor Ouder en Kind geopend in de Bibliotheek in de Utrechtse wijk Overvecht. Bij OKé werken ouders als vrijwilliger of als betaalde kracht. Zij vervullen een voorbeeldfunctie voor andere ouders en zijn sleutelpersonen in de wijk. OKé helpt mensen met allerlei vragen over o.a. zwangerschap en geboorte, opgroeien, spelen en taal. Ook voor vragen over werk, financiën en eigen ontwikkeling kunnen ouders er terecht. OKé is er speciaal voor ouders die een kindje gaan krijgen en ouders met jonge kinderen tussen de 0 en 6 jaar. Raedelijn heeft een grote rol gespeeld bij de oprichting van deze informatieplek.

 

De rol van Raedelijn

 

Els Bremer, senior adviseur bij Raedelijn heeft verschillende ontmoetingsmomenten en gesprekstafels ingericht, waar professionals én ouders uit Overvecht samen in gesprek zijn gegaan over wat voor ouders belangrijk is in het leven als ouder en opvoeder. En in welke vorm ouders van Overvecht graag ondersteuning hebben.

Vanuit de onafhankelijke positie van Raedelijn zijn de uitkomsten samengevat. Vervolgens heeft Raedelijn het proces begeleid om op basis van deze gesprekken te komen tot vervolgstappen, samen met de gemeente en partner-organisaties in Overvecht. Eén van de vervolgstappen was het opzetten van de Ouder en Kind Informatieplek in de wijk door ouders en professionals. Els Bremer heeft het opzetten van deze plek begeleid, waarin op dit moment medewerkers en vrijwilligers aan de slag zijn. De professionele partners vormen een ring van expertise rond OKé, en ze helpen dagelijks bij de afhandeling van vragen en bemensen de bestuurlijke regiegroep.

 

Dit alles mét ouders en betrokkenen. Want het grotere effect bereiken op een Kansrijke Start kan alleen samen met ouders, vinden wij.

Media

Elke werkdag in Bibliotheek Overvecht

Elke werkdag, maandag t/m vrijdag tussen 10.00 en 12.30 uur, is OKé open in Bibliotheek Overvecht. Moeders uit Overvecht staan ouders te woord, delen hun eigen ervaringen, verwijzen door en beantwoorden allerlei vragen. Iedereen met vragen kan er terecht. In de video vertelt Joppa Doedens meer over OKé.

 

Mooie eerste ervaringen 

Een eerste mooi voorbeeld van wat OKé doet willen we graag met je delen. Hieruit blijkt ook precies de reden waarom het centrum er is: een vrouw die pas drie dagen in Nederland was werd in de speeltuin getipt over OKé. Ze ging er diezelfde dag heen. Bij OKé was een vrijwilliger aanwezig die dezelfde taal sprak als deze mevrouw. Deze vrijwilliger kon haar direct helpen, zo is ze met mevrouw en haar kind mee naar een school gegaan om het kindje in te schrijven, heeft ze mevrouw o.a. geholpen om naar taalles te gaan en een huisarts te vinden. 

Dit vinden wij een prachtig voorbeeld van hoe OKé een bijdrage kan leveren, die klein lijkt, maar groot is. 

 

Feestelijke opening

Op 14 juni is de feestelijke en officiële opening van OKé door wethouder Rachel Streefland. 

 

Meer weten?

Raedelijn adviseur Els Bremer schreef al eerder een blog over wat wij leren van jonge moeders in de wijk Overvecht en over de processen en gesprekken binnen Kansrijke Start. De blog kun je hier teruglezen.

 

Video: Carilijne Pieters