22-02-2023 | Nieuws

Uitnodiging: congres Kanker & Leven 12 mei 2023

Hoe krijg ik mijn leven weer op de rit? Hoe kunnen we beter samenwerken om mensen die leven met en na de behandeling van kanker beter te begeleiden? Op 12 mei 2023 staan deze twee vragen centraal tijdens het congres Kanker & Leven. Het congres wordt georganiseerd vanuit de Taskforce Cancer Survivorship Care, het IKNL, NFK en Raedelijn.

 

Als je geraakt bent door kanker heeft dat veel impact. Maar mensen zijn niet hun aandoening, er is zoveel meer dan hun ziekte. Wat maakt hun leven betekenisvol? De kwaliteit van leven kan verbeterd worden door leefstijlfactoren of door het toepassen van het gedachtegoed Positieve Gezondheid. Goede multidisciplinaire samenwerking is daarbij onmisbaar. Deze multidisciplinaire samenwerking over de lijnen heen is essentieel voor, tijdens en na het behandelingsproces.

 

Tijdens het congres lichten we verhalen toe vanuit de praktijk, maken we kennis met elkaar en gaan we in op het belang van een goede samenwerking.

 

Uitnodiging

  • Datum: vrijdag 12 mei
  • Tijdstip: 13:00 - 17:30
  • Locatie: de Moestuin Utrecht

 

De Moestuin is een sociale onderneming met maatschappelijke impact als belangrijkste doel. Een groene plek met biologische producten uit eigen tuin waar mensen met een kwetsbaarheid op een veilige manier weer mee kunnen draaien in de maatschappij.

 

Het congres is multidisciplinair en alle zorgprofessionals uit alle lijnen zijn welkom. Ook onderzoekers, beleidsmakers en vertegenwoordigers van patiëntenorganisaties zijn van harte uitgenodigd om deel te nemen aan dit congres. Dus stuur deze uitnodiging vooral door.

 

Kosten

Alleen ochtend of alleen middag

  • vroegboekkorting (tot 10 maart 2023): €95,00
  • regulier tarief (vanaf 10 maart 2023 en later): €120,00

 

Hele dag

  • vroegboekkorting (tot 10 maart 2023): €155,00
  • regulier tarief (vanaf 10 maart 2023 en later): €185,00

 

Studenten

  • alleen ochtend of middag: €45,00
  • hele dag: €85,00

 

Annuleringsvoorwaarden: bij ontvangst van jouw schriftelijke annulering vóór 10 april 2023 vindt restitutie plaats onder aftrek van €35,00 administratiekosten. Na deze datum kan geen restitutie meer plaatsvinden.

 

Accreditatie wordt aangevraagd bij ABAN, ADAP, NIP, ABSG, VSR en KNGF.

Programma

Het congres Kanker & Leven is opgedeeld in een ochtend- en middagprogramma. Het ochtendprogramma, georganiseerd door IKNL, is landelijk en kun je volgen via een livestream.

Middagprogramma georganiseerd door Raedelijn

In de middag gaat het congres op zeven verschillende plekken in Nederland verder. Raedelijn organiseert het middagprogramma in de regio's Midden-Nederland (Utrecht-stad, Noordwest Utrecht, Gooi en Vechtstreek, Eemland, Lekstroom, Zuidoost Utrecht) en Noordwest Veluwe. Je bent om 13.00u welkom bij De Moestuin in Utrecht voor verschillende presentaties en uitwisseling met elkaar.

 

We trappen de middag af met een introductie van dagvoorzitter Camilla Basart van OncoMid. Zij interviewt ook een ervaringsdeskundige, die vertelt hoe deze de zorg en ondersteuning tijdens het ziekteproces heeft beleefd. 

 

Vervolgens komen sprekers Professor Dr. Anne May (UMC Utrecht), Karolien van den Brekel (Leidsche Rijn Julius Gezondheidscentrum), Diane Brons en Marianne van Dam-de Leeuw (Meander MC), Femke Riel (Het Buddyhuis), Camilla Basart (Oncomid) en Marie-Rose van Lieshout (Fysiotherapie Weustink) aan het woord. Verderop staat in het kort waarover zij zullen vertellen.

 

Uiteraard is er ook tijd en ruimte voor verbinding: gedurende de middag wissel je meerdere malen ervaring, vragen en dilemma’s uit met professionals uit jouw eigen regio. Zo leer je jouw collega's beter kennen en leer en inspireer je elkaar.

Meer informatie over de sprekers

Professor dr. Anne May

Professor dr. Anne May van het UMC Utrecht is hoogleraar klinische epidemiologie van het leven met en na kanker en neemt ons mee in het wetenschappelijk bewijs van de effecten van bewegen op de kwaliteit van leven en het verminderen van de bijwerkingen van de behandelingen.

Karolien van den Brekel

Karolien van den Brekel is huisarts bij het Leidsche Rijn Julius Gezondheidscentrum en adviseur/ opleider bij het Institute for Positive Health (IPH). Zij gaat onder andere in op de vraag hoe Positieve Gezondheid kan bijdragen om meer grip op je leven te krijgen. 

Diane Brons en Marianne van Dam-de Leeuw

Diane Brons en Marianne van Dam-de Leeuw van het Meander MC vertellen over hun rol als ondersteuningsconsulent en hoe zij zo een aanspreekpunt vormen voor de patiënt en de verbinding tussen de nulde-, eerste en tweede lijn tot stand komt. Ook leggen ze uit hoe ze patiënten wegwijs maken in het landschap van zorg en ondersteuning.

Femke Riel

Het Buddyhuis biedt onder andere in het St Antoniusziekenhuis ondersteuning door ervaringsdeskundigen en lotgenotencontact. Femke Riel is initiatiefnemer en projectleider van Het Buddyhuis en vertelt hier graag meer over. Ook over wat Het Buddyhuis kan betekenen voor patiënten in samenwerking met 1e en 2e lijn?

Camilla Basart en Marie-Rose van Lieshout

Camilla Basart is van Oncomid en Marie-Rose van Lieshout is van Fysiotherapie Weustink. Samen nemen zij je mee in de oncologienetwerken die er in onze regio zijn.