23-02-2023 | blog

Blog: Preventie in Australië

Onze adviseur Karlijn is op sabbatical in Australië en daar valt haar iets op! Namelijk hoe ze daar omgaan met preventie en specifiek wat ze daar doen om huidkanker tegen te gaan. Hieronder neemt ze je mee in haar observaties.

 

In Nederland worden de dagen weer wat langer en zien we steeds vaker de zon. In Australië is de zomer in volle gang. En ik denk dat we drie dingen kunnen leren van de manier waarop de Australiërs huidkankerpreventie aanpakken, namelijk:

  1. De prijs van zonnebrand 

  2. Bewustwording van risico’s van de zon

  3. Het creëren van voldoende schaduw

 

De prijs van zonnebrand

Ten eerste valt het mij op dat de prijs van zonnebrand in Australië laag is. Voor ongeveer alles in dit land betaal je meer dan in Nederland, maar zonnebrand kost aanzienlijk minder. 

 

Dit zette mij aan het denken, want in Nederland betalen we veel geld voor een product wat eigenlijk een eerste levensbehoefte is. Wat nou als zonnebrand goedkoper of misschien zelfs gratis zou zijn op plekken waar mensen veel aan de zon worden blootgesteld zoals in parken of zwembaden? Dat zou de keuze voor preventie een stuk aantrekkelijker maken.

"Speciale borden aan het strand wijzen je op de gezondheidsrisico’s en geven je tips tegen zonverbranding. "

Bewustwording van risico’s van de zon

Ten tweede maken ze mensen hier consequent alert op de risico’s van de zon en hoe je hiermee om kan gaan. Als je bijvoorbeeld een activiteit op het strand boekt, krijg je meteen een to-do-list om zonnebrand, een hoed en een zonnebril mee te nemen. Ook speciale borden aan het strand wijzen je op de gezondheidsrisico’s en geven je tips tegen zonverbranding. 

 

Het creëren van voldoende schaduw

Ten derde zie je hier veel openbare plekken waar schaduw gecreëerd wordt. Denk bijvoorbeeld aan deels overdekte picknickplaatsen en grote doeken die gespannen zijn over speelplaatsen en zwembaden. Hierdoor maakt Australië de veiligere optie meer beschikbaar en letten mensen beter op waar ze gaan zitten. 

 

Voorkomen blijft beter dan genezen 

Deze drie voorbeelden laten zien dat Australië de preventie van huidschade door de zon stevig aanpakt en het zo voor mensen makkelijker maakt om de verstandige keuze te maken. Zou deze preventie-aanpak ook in Nederland kunnen werken? Voor huidkanker, wat ook in Nederland veel voorkomt, en mogelijk ook voor andere vormen van preventie.