Opdracht in de regio
Noordwest Veluwe
Meer weten over Gezondheid van de toekomst ›
Transformeren naar het GGZ van de toekomst

GEM Ecosysteem Mentale Gezondheid

Wat is GEM?

GEM staat voor Ecosysteem Mentale Gezondheid. Het is een nieuwe brede benadering van gezondheid die de mens centraal stelt en niet de psychische aandoening. GEM is gericht op het leven en op zelfregie van de hulpvrager. 

 

In vier regio’s in Nederland is men gestart met deze innovatieve en experimentele aanpak, de regio Noordwest Veluwe is er één van via het netwerk GezondVeluwe. Sinds 2022 werken we vanuit dit gedachtegoed aan de maatschappelijke opgave mentale gezondheid. Dit is een enorme omslag: we verlaten het ziektegericht denken en werken vanuit een mensgerichte benadering naar een betekenisvol leven. 

 

Werkwijze 

Een belangrijk onderdeel van GEM is het verkennende gesprek, ook wel bekend als herstelondersteunende intake (HOI), herstelondersteunende gesprek (HOG), of herstelondersteuning (HONG). In dit gesprek wordt samen met de inwoner gekeken naar de mogelijke volgende stap in het proces van herstel. De centrale vraag hierbij is steeds: ‘Wat heb jij nodig om met de mentale uitdagingen in je leven om te kunnen gaan en hier regie over te voeren?’

 

Het ecosysteem mentale gezondheid biedt voor die volgende stap activiteiten die dicht bij de leefwereld van de inwoner staan. Zoals een herstelacademie, herstelgerichte groepen en een e-community. Maar ook een modulaire SGGZ en sociale experimenten.  

Samenhang GEM Veluwe 2024 04 12 13 26

Wat is de rol van Raedelijn in GEM?

In de veranderaanpak hebben wij de rol van transitiemanager en daar zijn we best wel trots op. Die veranderaanpak bestaat uit zeven veranderateliers die we met ondersteuning van het landelijke GEM-team op maat maken voor de regio. Met het op gang brengen van een veranderproces op al deze onderdelen creëren we een totaalbeweging binnen de GGZ. 

 

In de regio Noordwest Veluwe zijn we in 2022 met de eerste twee ateliers gestart: het herstelondersteunend gesprek (HOG) en de herstelacademie (Praktijkhuis van Ixta Noa). Voor het HOG zijn nu vier experimenten gaande. Voor het herstelgericht werken is vastgesteld wat nodig is voor een verdere ontwikkeling van het Praktijkhuis en uitbreiding naar de regio. 

 

Ter voorbereiding van het veranderatelier Groepen is een overzicht gemaakt van het huidige groepsaanbod in de regio.

 

Ook hebben we met de kernpartijen binnen GEM een transformatieplan opgesteld voor de komende vijf jaar.

 

De pilots binnen deze ateliers ontwikkelen we naar een werkbaar model, zodat we die ook op andere plekken in de regio kunnen inzetten. 

 

Samen met de regio en het landelijke GEM-team experimenteren we met en leren we van elkaar en verbreden we de ontwikkelde werkwijze. 

 

Deze adviseurs werken aan de opdracht en vertellen je er graag meer over


Neem gerust contact met hen op!