27-11-2023 | Nieuws

Hoe wordt de regio Utrecht kansrijker voor de allerkleinsten?

Op 20 november gingen onze adviseurs Els Bremer en Karlijn van Kats in gesprek met professionals, beleidsmakers en bestuurders tijdens een workshop bij het regionale Kennisatelier Kansrijke Start van GGD regio Utrecht.

 

Centrale vraag

De vraag die centraal stond tijdens deze workshop was hoe je als professional in de geboortezorg effectief kunt overleggen over casussen in de geboortezorg. En waarom en met wie je over casussen zou moeten overleggen zodat de zwangere vrouw de juiste zorg en ondersteuning krijgt.

 

Op tijd de juiste zorg

De aanwezigen werden door Heleen Kool, verloskundige bij Verloskundige Praktijk Zeist, meegenomen in een casus die zij recent inbracht bij haar Multidisciplinaire Overleg (MDO). Heleen Kool merkte dat het bespreken van de casus in het MDO ervoor zorgde dat er snel verschillende lijntjes werden uitgezet en acties werden opgepakt waardoor de zwangere vrouw op tijd de juiste zorg en ondersteuning kreeg. Bovendien voelde Heleen zich ontzorgd door haar collega’s omdat zij bijdroegen aan de juiste ondersteuning voor de zwangere vrouw.

 

Met behulp van deze concrete casus beantwoordden we met elkaar de waarom-, hoe- en wie-vragen die centraal stonden tijdens deze workshop.  

 

Waarom, Hoe, Wie

Sheet 1 KS2
Sheet 2 KS2
Sheet 3 KS2

Raedelijn en Kansrijke Start

Raedelijn heeft veel ervaring op het thema Kansrijke Start. We begeleiden onder andere bij het opzetten van netwerken die leren met behulp van concrete casuïstiek. Dit doen we omdat deze netwerken bijdragen aan een sterkere samenwerking op lokaal niveau en daarmee aan een Kansrijke Start voor gezinnen. Door onze kennis en ervaring op dit thema heeft de GGDrU ons gevraagd deze workshop te verzorgen.

 

Neem ook eens een kijkje op de website van Kansrijke Start Utrecht.

Wil je meer weten? Neem gerust contact op met een van onze adviseurs