Bekijk in één oogopslag gezondheidsdata op gemeente-, wijk- en buurtniveau

Dashboard 'ROS Regio Scan'

Wat is de ROS Regio Scan?

De ROS Regio Scan is een dashboard dat helpt om eenvoudig, snel en overzichtelijk openbaar beschikbare gezondheidsdata in beeld te krijgen. In deze online tool kun je in één oogopslag zien hoe het in verschillende gemeenten, wijken en buurten is gesteld met de gezondheid van de inwoners en de ontwikkeling daarvan.

 

We hebben hiervoor data uit verschillende bronnen, onder andere Vektis, CBS en RIVM, bij elkaar gebracht. En met een paar drukken op de knop selecteer je de gewenste informatie. Zo kun je bijvoorbeeld bepaalde gemeenten in een subregio met elkaar vergelijken of wijken en buurten in een bepaalde gemeente. Vervolgens kies je welke informatie je wilt zien, denk aan huishoudensgrootte, leeftijd, sociaaleconomische status en de zorgkosten.

 

De ROS Regio Scan is een heel gebruiksvriendelijk PowerBI-dashboard, waarin veel filters beschikbaar zijn. Hiermee kan je heel gemakkelijk visualisaties maken op basis van de data die je nodig hebt. Deze figuren, zoals grafieken, exporteer je dan heel eenvoudig naar je document of presentatie. 

 

Waarom heeft Raedelijn dit dashboard gebouwd?

Het belang van datagedreven werken en het maken van regiobeelden wordt steeds meer benadrukt in verschillende landelijke akkoorden, zoals in het Integraal Zorgakkoord. Het is de basis voor bijvoorbeeld een regioplan en het helpt om in een regionale samenwerking te bepalen waar de prioriteiten zouden moeten liggen. 

 

Maar er was geen tool beschikbaar die samenbracht wat in alle online databronnen te vinden is. Het RIVM heeft met regiobeeld.nl wel een tool die erop lijkt waarmee je tot op gemeenteniveau kunt kijken. De tool die wij gebouwd hebben is daar een mooie aanvulling op, omdat wij de informatie tot op buurtniveau in het dashboard verwerkt hebben. Zo kun je ook verschillen binnen een gemeente zichtbaar maken.

 

De tool is een welkome versterking in het datagedreven werken. Want we kunnen hiermee bij de start van een project al zichtbaar maken waar de knelpunten liggen en wat de uitdagingen zijn. Zo kan een adviseur effectiever het goede gesprek over de inhoud voeren met een opdrachtgever. Ook helpt het ons om de impact van wat we doen beter zichtbaar te maken. Omdat we achteraf beter het effect van onze inzet zichtbaar kunnen maken als we weten wat de situatie bij aanvang is.

 

Raedelijn-adviseur Marieke Oskam stond namens het ROS-netwerk als projectleider en ontwikkelaar aan de wieg van deze online tool. Ze heeft de ROS Regio Scan samen met ontwikkelaars van andere ROS'en gebouwd.

 

Wat zijn de toekomstplannen voor de ROS Regio Scan? 

Er zijn twee versies van het dashboard. Een versie is voor alle adviseurs van alle ROS'en in Nederland. Dat doen we voor D3, de coöperatie waarin alle ROS’en samenwerken rondom data- en informatiemanagement. Er is ook een openbare versie, te vinden op rosregioscan.nl. Dit is een soort ‘teaser-versie’, waar iedereen zelf al wat data uit kan halen. Wil je meer indicatoren of begeleiding in het gebruik van data om te komen tot een regioplan, dan kunnen wij ze daar met onze versie weer mee verder helpen. 

En natuurlijk zorgen we ervoor dat de data up-to-date is, voegen we nieuwe databronnen toe als die beschikbaar zijn en kunnen we maatwerkdashboards opleveren met daarin lokale databronnen.

 

In de video hieronder geeft Marieke een preview van de ROS Regio Scan

Media

Deze adviseurs hebben gewerkt aan de opdracht en vertellen je er graag meer over


Neem gerust contact met hen op!