Actueel
Foto Foto Foto
20-03-2019 | Nieuws

Iedereen kan wat doen

“Het kan nog veel erger” dat was wat artrosepatiënt Corrie dacht toen ze deelnam aan een van de dialooggesprekken over artrose. Een setting waarin fysiotherapeuten, huisartsen en orthopeden en patiënten de dialoog aan gaan om artrosezorg te verbeteren. Tijdens de regiobijeenkomst op 12 maart deelden de zorgverleners en patiënten inzichten en opbrengsten uit het project ’betere artrosezorg in Noordwest Utrecht’. Leerzaam, gezellig en ook inspirerend: iedereen kan bijdragen aan betere artrosezorg.

 

“De beleving van artrose kan heel sterk verschillen per patiënt. Dat is wat mij bijblijft” vertelt een deelnemend fysiotherapeut. “Tijdens bijeenkomsten zoals deze krijgen we ook een beter beeld van elkaars visie en dat is ook belangrijk in de praktische samenwerking” vult een huisarts aan. Tijdens de regiobijeenkomst in Utrecht blikken de aanwezigen terug op de dialooggesprekken die eerder zijn gehouden en worden de inzichten en opbrengsten gedeeld. Zowel vanuit het perspectief van de zorgverlener als die van de patiënt. 

“De beleving van artrose kan heel sterk verschillen per patiënt. Dat is wat mij bijblijft.”

Denken in mogelijkheden

“Het is voor patiënten heel prettig om artrose te bekijken vanuit verschillende perspectieven en ervaringen te delen. Vragen zoals ‘hoe ga jij om met de pijn?’ en ‘slik jij continu pijnstillers?’ komen voorbij maar ook vraagstukken die te maken hebben met hoe richt je je leven in als je weet dat je artrose hebt?” vertelt  dagvoorzitter Chantal Bekker van Zorgbelang Inclusief. Haar mede-dagvoorzitter Wim Ulijn bevestigt dit.

 

Dagvoorzitter Wim is artrosepatiënt maar heeft een visie ontwikkeld die hij andere patiënten graag wil meegeven: “Ik zoek naar mogelijkheden, focus op alles wat nog wel mogelijk is. Probeer te bewegen zoveel het kan en geef minder aandacht aan de beperkingen. Want er is nog veel wél mogelijk als je artrose hebt.”

"hoe ga jij om met de pijn?"

De meerwaarde van een regiobijeenkomst blijkt direct als de zorgverleners en patiënten nogmaals met elkaar het gesprek aangaan en aan de hand van vijf thema’s hun ervaringen uitwisselen. “Een mooie ongedwongen en gelijkwaardige manier om met elkaar van gedachten te wisselen” geeft een deelnemend artrosepatiënt aan. “Bovendien is er zo ook ruimte voor een lach en een schouderklop.”

 

Elkaar vinden en ontmoeten

Aan het eind van de regiobijeenkomst wordt gemeenschappelijk teruggeblikt op de gesprekken. Artrosepijn is een specifieke soort pijn die er altijd is, geven patiënten terug.  “Door goed te luisteren, begrip te tonen en handvaten te bieden kunnen we al een grote stap maken” vult een huisarts aan namens zijn tafelgenoten.

 

"We weten elkaar nu in elk geval te vinden!"

“Wat hier naar voren komt zijn mooie voorbeelden van hoe je met elkaar stepped care toepast aan de hand van positieve gezondheid. Het is essentieel om dit als zorgverleners samen en met patiënten te doen” vertellen collega’s Marieke de Jong en Katinka Visscher van raedelijn. “Bij het project Betere artrosezorg in Noordwest Utrecht gaan we dan ook uit van deze principes” geven de adviseurs van raedelijn aan. 

 

“We weten elkaar nu in elk geval te vinden!” lachen twee zorgverleners naar elkaar. “We hebben al afspraken gemaakt en mobiele nummers uitgewisseld. Direct in de actiemodus.” Een andere tafel concludeert ook dat het samenkomen zoveel meerwaarde heeft. Patiënten met zorgverleners, maar ook zorgverleners onderling. “Vaker in elkaars ogen kijken en afspraken maken, dat moeten we erin krijgen.” 

 

Actie!

Er is nog genoeg te doen in 2019 zo blijkt: een business case stepped care, gezamenlijke artrose consulten voor huisarts, fysiotherapeut en orthopeed, informatieavonden met en voor patiënten, patiënten als ambassadeurs trainen. Bij het weggaan schrijven alle deelnemers een kaartje aan zichzelf met een persoonlijke actie. Een kaartje dat een paar weken later op de mat valt ter reminder. Want zoals de boodschap van de regiobijeenkomst al luidde:  iedereen kan bijdragen aan betere artrosezorg.

 

Betrokken bij dit projectTerug naar overzicht actueel