23-09-2019 | Nieuws

Huisartsen willen intensief samenwerken in multidisciplinair netwerk

Foto

Unicum Huisartsenzorg en Raedelijn faciliteren in nauwe samenwerking het versterken of opzetten van multidisciplinaire netwerken in de regio Zuidoost Utrecht. Het gaat hierbij om lokale netwerken van huisartsen, apothekers, paramedische zorgverleners en professionals van gemeenten/sociale wijkteams in de gemeenten Utrechtse Heuvelrug, Wijk bij Duurstede, Zeist, Bunnik en De Bilt. Vanuit Unicum wordt een groot deel van het nieuwe financieringsmodel Organisatie & Infrastructuur (O&I) hiervoor ingezet.

Mieke Walda is sinds september 2019 manager O&I bij UNICUM en legt uit: “In de regioplannen van Unicum geven de huisartsen aan dat zij staan voor integrale, wijkgerichte zorg in de eigen omgeving die de autonomie van de patiënt ondersteunt. Om dat te realiseren willen huisartsen graag intensief samenwerken in een multidisciplinair netwerk van professionals.

 

Volgens Walda gebeurt dit al op veel plaatsen, vanuit diverse invalshoeken en door verschillende samenwerkingsverbanden waaronder GEZ en OWZ. Nieuw is echter dat financiering (O&I) van dergelijke inspanningen wordt gekoppeld aan een regio-organisatie. Walda: “De gedachte hierachter is dat regionale coördinatie het opschalen van succesvolle, lokale initiatieven vergemakkelijkt. Daarnaast zal het tot meer samenhang en samenwerking in de regio leiden.”

 

"Integrale, wijkgerichte zorg in de eigen omgeving die de autonomie van de patiënt ondersteunt"

Samen optrekken

Unicum en Raedelijn trekken zoveel mogelijk samen op in de regio bij het faciliteren van de ontwikkeling van multidisciplinaire netwerken. Marten Brittijn, adviseur van Raedelijn legt uit dat de aandacht zich onder meer richt op de verbinding met de paramedische professionals en de gemeenten. “Gezien de doelen van O&I is het wenselijk dat de organisatiegraad van de paramedische professionals verder wordt versterkt. Dit zowel op regionaal als lokaal niveau. De wens is dat vertegenwoordigers van de paramedische professionals, met voldoende mandaat namens hun achterban, actief kunnen participeren in een lokaal en regionaal netwerk” aldus Brittijn.

 

Raedelijn is volgens de adviseur ook in andere regio’s betrokken bij een aantal goede initiatieven van onder meer fysiotherapeuten om zich sterker te organiseren, bijvoorbeeld in de vorm van een coöperatie. “Verder heeft Raedelijn ook goede connecties met de gemeenten, dus kan in de samenwerking met het sociaal domein ook een coördinerende rol spelen”

 

Blik op de toekomst

In de transitie rondom O&I blijven de huidige betaaltitels GEZ en OWZ bestaan tot eind 2021. Wel worden ze in die tijd volledig afgebouwd. De komende jaren worden bestaande multidisciplinaire netwerken versterkt en waar nodig nieuwe netwerken gevormd. Deze netwerken stellen prioriteiten op basis van lokale opgaven en zorgbehoeften en vertalen deze in actieplannen. Op basis van het regioplan voor O&I gaan professionals, met ondersteuning van Unicum in samenwerking met Readelijn, in de gemeenten  de functie van wijk-/gemeentemanagement vormgeven om de lokale netwerken te ondersteunen. Wijkmanagers zijn een onmisbare schakel tussen alle betrokkenen binnen wijken, gemeente en de regio organisatie Unicum.


Unicum en Raedelijn zijn inmiddels gestart met het voeren van gesprekken om de lokale situatie  goed in beeld te brengen: wat speelt er, wat is er al, waaraan is nog behoefte, wie wil in welke mate bij welke activiteiten betrokken zijn? Zo kunnen we de organisatie en infrastructuur neerzetten die nodig is om de lokale professionals structureel te ondersteunen bij wat zij nodig hebben om zorg en ondersteuning te kunnen leveren die leidt tot optimaal welzijn van de patiënt.

 

Betrokken bij dit project