30-01-2019 | Informatiemanagement | spoedzorg ouderen

In tijden van crisis: waar kan de oudere met griep naartoe?

Foto

In 2018 kwamen tijdens de griepgolf ineens veel kwetsbare ouderen terecht in de spoedzorg. Waar kwamen deze ouderen vandaan? Hoe waren zorg en ondersteuning thuis geregeld? Waar konden de ouderen naartoe? De behoefte aan inzicht groeide. Als antwoord daarop werkt raedelijn in 2019 aan een cijfermatig inzicht in de wegen die ouderen afleggen in de acute zorg vanuit de thuissituatie. Een regionaal, cijfermatig inzicht in de spoedzorg in relatie tot een inzicht in het langer zelfstandig thuis wonen. Uiteindelijk doel? Het verbeteren van de spoedzorg voor kwetsbare ouderen in crisissituaties en het voorkomen van crises.

 

Het langer zelfstandig thuis wonen en de acute ouderenzorg werken als communicerende vaten. Voor partijen als gemeenten, huisartsen en ziekenhuizen is het vaak lastig in beeld te krijgen waar de knelpunten zitten. Waar precies komen ouderen vandaan, die zich op een spoedeisende hulp melden? Als dat cijfermatig in kaart is gebracht, komt het gericht werken aan oplossingen dichterbij" vertelt senior adviseur Mark Callaars.

 

“We brengen de reis in beeld die kwetsbare ouderen maken binnen en rond de spoedzorg."

Samenwerking met Vektis

Raedelijn werkt hierbij samen met Vektis Intelligence. De verkennende en vernieuwende regio-analyse vindt plaats in het Vektis datalab in Zeist. In het voorjaar van 2019 gaan daar twee analisten en één coördinator van Vektis drie weken fulltime aan de slag. Als data gebruiken zij declaratiegegevens uit de Zorgverzekeringswet (Zvw) en de Wet Langdurige zorg (WLz). Waar mogelijk ook gegevens uit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Ook vertegenwoordigers van ziekenhuizen, gemeenten, thuiszorg, huisartsen en raedelijn doen mee. Zij geven waardevolle input. 

 

Tijs van Gorp (Vektis): “De datascientists van Vektis zijn heel goed in het opzetten en uitvoeren van kwantitatieve analyses. Voor de juiste duiding van de resultaten is kennis van de lokale context cruciaal. Daarom werken we in het datalab intensief samen met de gebruikers van de informatie. We zijn blij met de betrokkenheid van raedelijn en de vertegenwoordigers vanuit de zorgaanbieders.”

 

van data naar impact

Mark Callaars: “We brengen de reis in beeld die kwetsbare ouderen maken binnen en rond de spoedzorg. Deze analyse maken we voor één regio. Als we daar goed zicht op hebben, kunnen we onze bevindingen vertalen naar doeltreffende acties. Om uiteindelijk de zorg en ondersteuning van kwetsbare ouderen in de thuissituatie te verbeteren en om crisissituaties te voorkomen. Ontstaat er toch een crisis, dan moet die spoedzorg voor kwetsbare ouderen goed geregeld zijn. Daar werken we naartoe.”

 

Afbeelding

De regio-analyse zal uiteindelijk uitmonden in een rapportage over:

 

  • het zorggebruik van kwetsbare ouderen in de spoedzorgketen (werkelijk en verwacht op basis van een model)
  • een voorspelling van dat toekomstige zorggebruik en verwachte zorgkosten voor de komende vijf jaar
  • inzicht in de patiëntenstromen en het verwijsgedrag in de spoedzorgketen

 

NETWERKSAMENWERKING IN GANG ZETTEN, AANJAGEN EN ORGANISEREN

Waarin maakt raedelijn het verschil? Adviseur Mark Callaars noemt het aanjagen van de samenwerking rondom acute zorg de unieke bijdrage vanuit raedelijn: “Dat netwerk, daar gaat iets pruttelen. Bovendien werkt het veld op deze manier aan een analyse als nieuw product. Een product dat is in te zetten in andere regio’s.”

 

Tot slot geeft Mark aan: “De analyse zelf is natuurlijk een middel en nog geen oplossing maar brengt ons daar wel dichterbij. Een analyse helpt ons het probleem te snappen, geeft ons een op feiten gebaseerd inzicht. Uiteindelijk vertalen we de cijfers naar een concrete toepassing en vertalen wij dat samen met het veld in concrete interventies in het medisch en sociaal domein. Zo ontstaat een koers voor alle partijen binnen en rond de spoedzorg voor kwetsbare ouderen.”

Betrokken bij dit project