11-04-2024 | blog

We moeten met elkaar anders kijken, denken, geloven en doen

Madieke Michels is adviseur bij Raedelijn. Een gezond leven voor iedereen is haar ambitie. Daarvoor is lef en doorzettingsvermogen nodig én moeten we anders durven kijken, denken, geloven én doen. Op basis van een mooi gedicht, vertelt zij over wat haar drijft in haar werk. 

 

Madieke: "Als gezondheidswetenschapper ben ik altijd geïnteresseerd geweest in leefstijl en gedragsverandering. Want het effect van een gezondere leefstijl op onder andere de effectiviteit van een behandeling, het afbouwen van medicatie en de kwaliteit van leven is enorm. Maar hoe doen we dat, een gezonde leefstijl en leefomgeving stimuleren? Om hier meer kennis en vaardigheden in op te doen ben ik naast mijn werk bij Raedelijn gestart met de opleiding tot leefstijlcoach."

 

De afgelopen jaren is het positieve effect van verandering op leefstijl en leefomgeving om ziekte of achteruitgang van ziekte te voorkomen steeds vaker bewezen. Leefstijl en preventie hebben dan ook een grote rol gekregen in het IZA en het GALA. Vanuit het IZA moet gezonde leefstijl in de toekomst een integraal onderdeel zijn van de reguliere zorg voor patiënten en het doel van het GALA akkoord is om in 2040 een gezondere generatie te bereiken.

 

"Een belangrijke les die ik bij de opleiding heb geleerd is dat problemen altijd een laag dieper moeten worden opgelost, dan waar ze ontstaan. Vaak zit er onder ongezonde leefstijlgewoontes onderliggende problematiek, zoals eenzaamheid, schulden, een ongezonde leefomgeving of (chronische) stress. Dit noemen we ook wel de ‘vraag achter de vraag."

 

Een gezonde leefstijl hangt niet alleen af van individuele keuzes, maar ook van de omgeving waarin mensen leven, werken en zich ontwikkelen. Daarom is domeinoverstijgende samenwerking nodig om deze onderliggende problematiek aan te pakken. Hierbij is het belangrijk dat we met elkaar de verantwoordelijkheid durven nemen om een omgeving te creëren die het maken van gezonde keuzes mogelijk maakt en aanmoedigt. Dit vraagt om anders kijken, anders denken, anders geloven en anders doen.

Onderstaand gedicht vind ik persoonlijk erg verhelderend en inspirerend, om de vicieuze cirkel die er soms heerst te kunnen doorbreken.

Als ik blijf kijken
Zoals ik altijd heb gekeken
Blijf ik denken
Zoals ik altijd dacht

 

Als ik blijf denken
Zoals ik altijd heb gedacht
Blijf ik geloven
Wat ik altijd heb geloofd

 

Als ik blijf geloven
Wat ik altijd heb geloofd
Blijf ik doen
Zoals ik altijd heb gedaan

 

Als ik blijf doen
Zoals ik altijd heb gedaan
Blijft mij overkomen
Wat mij altijd overkomt

 

Maar als ik nu mijn ogen sluit
En voel mijn ware zelf van binnen
Dan kom ik deze cirkel uit
En kan ik steeds opnieuw beginnen

 

"Het vraagt dus lef en doorzettingsvermogen om uit deze vicieuze cirkel te stappen en het anders te gaan doen. Gelukkig zijn er steeds meer professionals en organisaties die dat doen. Die wél anders durven kijken, denken, geloven én doen. Raedelijn jaagt deze ontwikkelingen actief aan en verbindt organisaties en initiatieven met elkaar om zo de krachten in de regio te bundelen en samen te werken aan een gezonde leefstijl voor iedereen."