21-02-2017 | Persoonsgerichte zorg

Bewegen naar persoonsgerichte zorg

Foto

De zorg is continu in beweging. De verhouding tussen zorgverlener en patiënt verandert ook, er is meer focus op persoonsgerichte zorg. Raedelijn wil in 2017 zorgverleners begeleiden om de maatschappelijke beweging naar persoonsgerichte zorg en de daarbij horende gedrags- en cultuurverandering concreet vorm te geven. 

Raedelijn helpt zorgverleners en zorgorganisaties om succesvol om te gaan met deze gevraagde gedrags- en cultuurverandering

Veranderende rollen

We zien dat steeds meer mensen werken aan hun gezondheid en daarbij betrokken willen worden. Daarnaast zien we ook dat veel zorgverleners de urgentie wel voelen om op een andere manier naar hun rol te kijken, maar dat ze geen ruimte voelen of gewoon niet weten hoe ze deze omslag kunnen vormgeven. Persoonsgerichte zorg begint bij de professional zelf en gaat over zelfonderzoek en reflectie: letterlijk en figuurlijk in de spiegel kijken. Uiteindelijk draait het om de relatie tussen zorgverlener en patiënt. Het is een intensief proces om zelf én patiënten tot ander gedrag te bewegen. Raedelijn helpt zorgverleners en zorgorganisaties om succesvol om te gaan met deze gevraagde gedrags- en cultuurverandering.

Een zoektocht die vraagt om lef, om durven te zoeken, te experimenteren. Wel met een duidelijke richting, maar zonder precies te weten waar het toe leidt.
Afbeelding

Hoe doen we dat?

Hoe creëren we ruimte en bieden we professionals handvatten om vorm te geven aan deze nieuwe manier van werken? Waarbij ze wel trouw kunnen blijven aan de essentie van hun vak? Dat is elke keer weer een zoektocht. Een zoektocht die vraagt om lef, om durven te zoeken, te experimenteren. Wel met een duidelijke richting, maar zonder precies te weten waar het toe leidt. Belangrijk hierbij is een gezamenlijk vertrouwen dat die zoektocht uiteindelijk wel leidt tot het ‘juiste’ resultaat. 

"Het gaat dus om durven los te laten wat niet werkt of functioneel is, waarbij de behoeften van de patiënt én de intrinsieke motivatie van de professional het uitgangspunt is."

Behoeften van patiënt centraal

We focussen ons op de intrinsieke motivatie of passie van de zorgprofessional en op de behoeften en de ervaringen van mensen (met een ziekte of een kwetsbaarheid). We voeren dialogen met patiënten en zorgverleners, we zetten in op experimenten met methodieken als ‘shadowing’, ‘patient journey’, ‘shared decision making’ en ‘deep democracy’. We stimuleren uitpluizen en geven mee dat falen mag. Pas daarna kijken we wat er nodig is in termen van beleid, protocollen, formats en geld. 

 

Rol Raedelijn

Persoonsgerichte zorg vraagt een bredere kijk op gezondheid en een andere grondhouding van professionals. Raedelijn inspireert, adviseert en begeleidt zorgverleners bij deze zoektocht. Een zoektocht op maat, die elke keer een andere invulling en uitkomst kan hebben. Maar die wel leidt tot het ‘juiste’ resultaat. Dit doen we samen met onder andere Zelfzorg Ondersteund, EBU (Utrecht is modelregio Persoonsgerichte zorg) en andere regionale partners. Daarnaast werken we aan het opzetten van een duurzaam netwerk, zowel op regionaal, wijk- als praktijkniveau.