15-12-2022 | Interview

Werken met Positieve Gezondheid, wennen in het begin, maar van absolute meerwaarde!

Afgelopen najaar hebben meer dan 50 professionals uit Leusden en Achterveld een training Positieve Gezondheid gevolgd in het kader van het project ‘Positieve Gezondheid’ vanuit de SEL (Stichting Eerstelijns Leusden). Sophie Schmitz en Madieke Michels, beide adviseurs bij Raedelijn, zijn samen met Wypke Zuidweg, wijkcoördinator in Leusden en Achterveld, projectleider van het project. We spreken twee professionals die de training hebben gevolgd over hun ervaring met de training en hoe het werken met Positieve Gezondheid hen bevalt.

Foto
Geïnterviewd
Herma Doornekamp & Karin de Bruin
Functie
Fysiotherapeuten bij CFM Leusden

Herma Doornekamp en Karin de Bruin zijn beide al lang werkzaam als fysiotherapeut bij CFM Leusden. De praktijkeigenaar was heel enthousiast over Positieve Gezondheid en heeft hen gemotiveerd deel te nemen aan de training. Het bleek een mooie methode om breder te kijken naar de oorzaken en benadering van langdurige, recidiverende en chronische fysieke klachten.

 

Sophie: “En, vertel eens, hoe hebben jullie de training ervaren?”

 

Herma: “De bijscholing die we normaal volgen is heel praktisch en duidelijk. Na een training weet je precies wat je wel en niet moet doen. Terwijl bij deze training aanvankelijk gezegd wordt, alles is goed en ga zelf maar ervaren hoe het voor jou werkt. Dat is zo’n andere aanpak en daar moest ik erg aan wennen.”

 

Karin vult aan: “Het was inderdaad heel erg wennen. De grootste uitdaging van deze training is dat je leert om op je handen te gaan zitten. Dat zijn we als zorgverleners niet gewend, maar juist in die aanpak zit de sleutel om mensen hun eigen kracht te laten ervaren”.

 

Madieke: “Dat klinkt inderdaad anders dan jullie andere trainingen! Hoe vinden jullie het dan om te werken volgens het gedachtegoed van Positieve Gezondheid?

 

Herma: “Het is fijn dat je handvatten hebt om mensen anders te laten kijken naar hun gezondheid. Zeker bij patiënten die regelmatig terugkomen in de praktijk en waarbij je met een reguliere behandeling de klachten niet volledig kunt oplossen.”

 

Karin: “Vanwege ziekte werk ik momenteel niet. Nu ik zelf patiënt in het ziekenhuis ben merk ik dat ze daar op sommige plekken alleen naar de klacht kijken en niet naar de persoon erachter. Ik merk dat ik me daar echt patiënt van ga voelen, maar dat wil ik niet, dan sta ik niet volledig in mijn kracht en dat heb ik juist zo nodig in mijn herstel.”

 

Sophie: Een vervelende situatie, maar in het kader van Positieve Gezondheid wellicht leerzaam om die kant te ervaren. “Wat is volgens jullie de toegevoegde waarde van het Positieve Gezondheid gesprek voor jullie patiënten?

 

Karin: “Dat er niet alleen naar je fysieke klacht gekeken wordt, maar naar jou als persoon. En dat je als die persoon wordt geholpen om te vinden waar je eigen unieke kracht zit om jezelf verder te helpen. Veel mensen weten dat niet en met het Positieve Gezondheid gesprek kun je ze daarbij helpen.”

 

Herma: “Veel mensen weten niet dat je lichamelijke gezondheid beïnvloed kan worden door andere factoren. Met dit gesprek geef je mensen inzicht in de bredere kijk op gezondheid. Maar voor patiënten is dit andere gesprek ook wennen, het wordt namelijk meteen een stuk persoonlijker.”

Tips van Herma & Karin

 

  1. Pak Positieve Gezondheid in groepsverband op, zodat je elkaar eraan kunt blijven herinneren en dat je elkaar een handje kunt helpen als het moeilijk wordt.
  2. Voor professionals die nog weerstand hebben tegen Positieve Gezondheid helpt het om te benadrukken dat je aan de patiënten die steeds terugkomen iets extra’s kunt bieden. Het helpt je om uit de rol van zorgverlener te stappen en dat maakt het werk juist makkelijker!