07-04-2021 | Nieuws

Naar de huisarts met geldzorgen?

Meer dan 20 huisartsen en praktijkondersteuners van huisartsen (POH’s) gingen op 18 maart tijdens een webinar in gesprek met inwoners die geldzorgen hebben (gehad). Dit bleek van grote waarde voor inwoners.

 

“Binnenlopen bij de huisarts is heel laagdrempelig omdat iedereen naar de huisarts gaat. Ik kreeg last van slaapproblemen door de geldstress. Dan ga ik als eerste naar de huisarts. Die ken ik”, gaf een inwoner aan. Ook gaven inwoners aan dat ze zélf niet zo snel zouden beginnen over hun geldzorgen, maar dat ze het fijn zouden vinden als de huisarts of POH hier naar zou vragen: “Er blijft schaamte om over te beginnen en bovendien wist ik niet dat de huisarts een plek is om over geldzorgen te praten.”

 

Een paar mooie inzichten volgens de huisartsen en POH’s zijn:

  • Ik ga samen met de apotheek een lijst maken waarin staat hoeveel de eigen bijdrage van de meest gebruikte medicatie is.
  • Ik ga vaker vragen naar geldzorgen.
  • Ik weet dat ik nu altijd het beste kan verwijzen naar het buurtteam.
  • Ik heb geleerd dat het bij het vragen naar geldzorgen fijn is om uit een eigen ervaring te spreken.
  • Ik ga in gesprek met de apotheek over niet opgehaalde medicatie.
  • Ik vraag hoe iemand is verzekerd. Een mooie ingang om te beginnen over financiën.
  • Ik ben mij weer bewust geworden van het effect van geldzorgen op de gezondheid.

De vicieuze cirkel bij geldstress
Feia Hemke (huisarts en onderzoeker bij Pharos) trapte het webinar af door de vicieuze cirkel bij (geld)stress uit te leggen. Feia: “Het is belangrijk om de patiënt mee te nemen in wat (geld)stress kan doen met hun gezondheid(beleving).” Daarom heeft Pharos een filmpje ontwikkeld, speciaal voor de inwoner. Tijdens het webinar waren ook ArmoedeCoalitie, Dock, U-Centraal, Buurtteam, Al-Amal, en Werk & Inkomen Gemeente Utrecht aanwezig om vragen te beantwoorden.

 

 

Vervolg

In een partnership met Gemeente Utrecht, ArmoedeCoalitie, UFA en Raedelijn wordt er komend jaar verkend hoe de eerstelijnszorg nog meer kan worden ondersteund bij het bespreekbaar maken van geldzorgen van inwoners. De Hogeschool Utrecht wordt hier ook bij betrokken.

Meer weten? Neem dan contact op met onze adviseurs