23-02-2022 | Nieuws

Inzicht in doorstroomproces patiënten door pilot regio Eemland 

In april 2021 startte onder begeleiding van Raedelijn het project 'Juiste Zorg op Juiste Bed met Juiste Overdracht'. De vraag die centraal staat in dit project is: hoe verbeteren we het doorstroomproces van de geplande uitplaatsingen voor patiënten met een indicatie geriatrische revalidatiezorg (GRZ) of Eerstelijnsverblijf (ELV) Hoog complex van het ziekenhuis naar een VVT-instelling? Nu de eerste fase van dit project, de analyse, is afgesloten, gaan we aan de slag met vier verbetervoorstellen, waarvan we er één testen met een pilotproject in regio Eemland.

Analyse van stagnatie in de doorstroming

In de eerste fase van het project hebben we met kwalitatieve en cijfermatige analyses bepaald wat de grootste bottlenecks zijn in de doorstroming. Hieruit blijkt dat vooral de opnamecapaciteit op de VVT bedden voor stagnatie zorgt. Dat komt onder andere doordat de gemiddelde ligduur in de VVT langer is dan die in de ziekenhuizen. Ook belemmeren capaciteitsproblemen in de langdurige zorg en thuiszorg de uitstroom uit de VVT.

 

Er zijn nog twee andere belangrijke onderliggende oorzaken, waardoor de doorstroom niet optimaal verloopt: er is geen eenduidig proces van indicatiestelling en er is geen eenduidig proces van overdracht en ontslag, waardoor een goede planning tussen ziekenhuis en VVT veel onzekerheden kent. 

Meer inzicht door pilot

Met een pilotproject van een aantal maanden, waar het ziekenhuis en alle VVT-instellingen in de regio Eemland aan meewerken, willen we meer inzicht krijgen  in de stagnatie op de VVT-bedden. En willen we ontdekken of er sprake is van een mismatch tussen de vraag en de beschikbare capaciteit. De deelnemers houden hiervoor met een model bij wat de gemiddelde wachttijd is en wat het aantal verkeerde bed-dagen is. We onderzoeken ook of dit model toepasbaar is in de hele regio Utrecht.

 

Voor de niet-eenduidige processen die zorgen voor verminderde doorstroom hebben we drie verbetervoorstellen geformuleerd:

  1. Maak afspraken tussen ziekenhuizen en VVT over het proces van indicatiestelling.
  2. Zorg voor volledige, actuele, juiste, tijdige overdracht van informatie door de ziekenhuizen.
  3. Maak afspraken over het medicatievoorschrift en het meegeven van 24 uurs medicatie.

 

Met experts uit de ziekenhuizen en VVT-instellingen ontwikkelen we randvoorwaarden en scenario’s voor verbetering van de processen en geven we een advies over een regionale werkwijze. Vervolgens besluiten de bestuurders over het maken van regionale afspraken en implementeren zij de verbetervoorstellen in hun eigen organisatie.

Meer weten? Neem contact op met onze collega's