25-11-2021 | blog

Grenzeloos geld in de zorg

Elon Musk stelt 7 miljard beschikbaar als de VN een plan kan te opstellen om de hongersnood uit de wereld te helpen. Het zet me aan het denken. Wat als Elon Musk dat geld beschikbaar zou stellen voor de Nederlandse zorg? Wat zou dan ons plan zijn?

 

De discussie over de zorg van de toekomst in Nederland beginnen we vaak vanuit geld. De zorg kost meer geld dan we hebben, dus prioriteren we. Met als gevolg dat zorgmedewerkers te weinig betaald worden, consulten vaak te weinig tijd krijgen, dure medicatie niet beschikbaar is en de capaciteit op de IC’s te klein. Dus wat zouden we doen als geld geen enkele rol speelt?

"De kern van de zorg gaat niet alleen om herstel."

We kunnen dan veel bestaande problemen oplossen. We kunnen ondenkbare behandelingen mogelijk maken. Maar is dat moreel de juiste keuze? We kunnen er ook voor kiezen om juist te investeren in preventie en daarmee voorkomen dat iemand überhaupt ziek, of zieker, wordt. Want de kern van de zorg gaat niet alleen om herstel. Het gaat ook om de moeite die we doen om iemand in goede conditie te krijgen én te houden.

 

De auto’s van Elon Musk zijn zo gebouwd dat de onderhoudskosten beperkt zijn. Dus vooraf investeren om kosten achteraf te beperken. Moet dat gedachtegoed dan niet ook de kern van ons plan zijn? Zo beperkt mogelijke onderhoudskosten voor mensen. En daarmee vooral kiezen voor preventie. Dan zouden we wel eens een plan kunnen hebben. 

 

En wie dat plan dan zou moeten schrijven? Daar hebben we het een volgende keer nog wel over!