17-12-2024 | blog

De kracht van het netwerk: vindbare en zichtbare oncologiezorg in de regio

Al redelijk wat jaren begeleiden we vanuit Raedelijn bij de ontwikkeling en realisatie van oncologiezorgnetwerken: regionale en lokale netwerken van professionals uit de eerste lijn en het sociaal domein. Mijn collega’s en ik zijn bij 5 van de 7 netwerken in ons werkgebied betrokken en ik deel graag een aantal belangrijke ontwikkelingen.

 

In Nederland leven er ongeveer 800.000 mensen met of na kanker. En naar schatting kent 1 op de 2 mensen iemand die kanker heeft of heeft gehad. Dat is veel, heel veel. Iedereen heeft een eigen verhaal en eigen ervaringen. Maar er is één gemene deler: de impact van kanker is enorm.

 

Jaren geleden kreeg een vrouw in mijn naaste omgeving borstkanker. Die diagnose veranderde alles; voor haarzelf, haar man en hun dochter van 12. Ze had een drukke baan en sociaal leven en haar dochter ging net naar de middelbare school. Nu draaide opeens alles om haar ziekte, ziekenhuisbezoek, omgaan met onzekerheid en overleven. Het maakte grote indruk op me.

 

Vast aanspreekpunt op gemeentelijk niveau

Iemand met kanker en hun naasten krijgen te maken met uitdagingen op fysiek, emotioneel en sociaal maatschappelijk vlak. Vanaf het moment van diagnose tot lang na de behandeling, uit onderzoek van Doneer je ervaring blijkt dat 85% ook 10 jaar of langer na hun diagnose nog steeds lichamelijke of psychische klachten heeft als gevolg van hun ziekte. Dat vraagt veel van de mensen zelf en van hun ondersteuning en zorg.

Ik zou wensen dat de VAP er komt voor iedereen die dat nodig heeft!

Tijdens de medisch specialistische behandeling heeft iemand een vast aanspreekpunt in het ziekenhuis. Vaak is dat een verpleegkundig specialist of oncologieverpleegkundige, die bereikbaar is voor allerlei vragen en die kan helpen met informatie over de ziekte, de behandeling en de begeleidingsmogelijkheden. Maar buiten het ziekenhuis, in de eigen woonomgeving, is zo’n vast aanspreekpunt er niet, terwijl dat zo waardevol zou zijn. Landelijk zijn er verschillende pilots gestart voor de invulling van die rol. In gemeente Ermelo werken we samen met Medicamus en het oncologiezorgnetwerk Onco in Balans aan een ‘vast aanspreekpunt’ voor vragen voor, tijdens en na het oncologische behandeltraject in het ziekenhuis. Ik zou wensen dat de VAP er komt voor iedereen die dat nodig heeft!

 

Samenwerken lokaal en regionaal

De oncologiezorgnetwerken zijn regionale en soms ook lokale netwerken van professionals vanuit verschillende disciplines. Met elkaar bieden ze hulp en ondersteuning aan mensen met en na kanker en hun naasten vanaf  het moment van diagnose.  Dit gaat bijvoorbeeld over hulp op fysiek gebied, over emoties, seksualiteit, uiterlijk, en ook over palliatieve zorg of terugkeer naar werk. Afhankelijk van de wens en behoefte zijn dat soms veel professionals en dat vraagt om afstemming met zowel de patiënt als onderling. De oncologiezorgnetwerken zorgen ook voor betere zichtbaarheid en vindbaarheid van de hulpverlening, voor mensen met kanker en voor verwijzers.

 

In regio Lekstroom was op 28 november de kick-off van het regionale oncologiezorgnetwerk. Daarmee is er in elke regio in Midden Nederland een actief oncologiezorgnetwerk, vindbaar voor verwijzers en mensen met kanker via oncologiezorgnetwerken.nl. De netwerken houden hun sociale kaart up-to-date en komen regelmatig samen tijdens netwerkbijeenkomsten. Om elkaar te leren kennen, om van elkaar te leren en om samenwerkingsafspraken te maken. Zodat ondersteuning en zorg, formeel en informeel, goed op elkaar is afgestemd. Want dat gaat allemaal niet vanzelf!

Voor optimale ondersteuning en zorg voor al die mensen met kanker en hun naasten.

Al eerder schreven we hoe belangrijk het is dat een netwerk een goede netwerkcoördinator heeft. Dat geldt ook voor de oncologiezorgnetwerken. Voor duurzame en bestendige netwerken is het noodzakelijk dat deze rol professioneel en structureel wordt opgepakt en deze ook structureel gefinancierd wordt. Op dit moment is dat nog vrijwel nergens het geval. Vaak neemt een enthousiaste professional uit het netwerk deze rol op zich, of wordt de rol tijdelijk ingevuld door een project- of programmamanager of een adviseur van Raedelijn.

 

Samen met het Netwerk Zorg voor Mensen met Kanker zetten we ons ervoor in om de komende jaren te realiseren dat ieder netwerk een eigen toegewijde netwerkcoördinator krijgt. Voor optimale ondersteuning en zorg voor al die mensen met kanker en hun naasten. En dat is maatwerk!