24-06-2019 | Nieuws

Wijkmanagers om samenwerking tussen het medische en sociale domein te versterken

Foto

Hoe krijgen we een goed beeld van de regio waarin we werkzaam zijn? En hoe zorgen we dat wijkmanagers van regionale huisartsenorganisaties hun weg weten te vinden in de lokale opgaven, politiek-ambtelijke verhoudingen en de processen binnen de gemeente? Met die twee vragen benaderde Medicamus ons. Medicamus is de organisatie van en voor huisartsen in de regio Noordwest-Veluwe en Zeewolde. Het overkoepelende doel: lokale netwerkvorming en samenwerking tussen het medische en sociale domein versterken. Benieuwd naar de drijfveren van Medicamus en hoe Raedelijn deze vraagstukken aanpakt?

 

Door de vergrijzing en ambulantisering  van de GGZ neemt de druk op de huisartsenzorg sterk toe. Medicamus heeft recent wijkmanagers aangesteld die samen met lokale huisartsengroepen de samenwerking tussen het medische en sociale domein verder handen en voeten gaan geven. De wijkmanagers kunnen huisartsen ontlasten bij de samenwerking met sociale wijkteams en andere professionals. Bijvoorbeeld in de vorm van werkafspraken over de zorg en ondersteuning voor kwetsbare ouderen in de thuissituatie. “Om de samenwerking vorm te geven is het nodig dat de nieuwe wijkmanagers hun weg weten in lokale opgaven rondom onder andere ouderenzorg en GGZ in de wijk. Medicamus ontwikkelde hier een opleidingstraject voor. Onze opdracht maakt hiervan onderdeel uit”, vertellen Mark Callaars en Marten Brittijn, de betrokken adviseurs vanuit Raedelijn.

 

"Wijkmanagers kunnen huisartsen ontlasten bij de samenwerking met sociale wijkteams en andere professionals"

Een eerste beeld

“We nemen de wijkmanagers in een aantal sessies mee in de organisatie en het besluitvormingsproces van de gemeente. Het doel: elke wijkmanager heeft voldoende kennis van gemeentelijke opgaven en processen om samenwerking tussen medisch en sociaal domein vorm te geven. In juni vond de eerste werksessie met wijkmanagers plaats”, aldus Mark Callaars. Aan de hand van feiten en cijfers uit verschillende databronnen heeft Raedelijn een eerste beeld gegeven van de (potentiële) zorgvraag in wijken en gemeenten in het werkgebied van Medicamus. “Vervolgens heeft Raedelijn uiteengezet hoe een gemeentelijke organisatie werkt, welke opgaven spelen in het sociaal domein en welke raakvlakken er zijn met de huisartsenzorg”, aldus Marten Brittijn.

 

Gemeenschappelijke bouwstenen

“De aanscherping en verdieping van het gedeelde beeld van de regio doen we in de vorm van een regioanalyse op gemeente- en wijkniveau. Hierbij gebruiken we een aantal gemeenschappelijke bouwstenen die we per gemeente op maat samen opstellen. Denk aan demografische ontwikkelingen, verwachte zorgvraag en mate van gezondheid van de populatie. Maar ook kwalitatieve aspecten zoals welke relevante stakeholders zijn in de gemeente en wijk actief. In een interactieve sessie met regio- en wijkmanagers en inhoudelijk betrokkenen delen wij dit regiobeeld. Het resultaat is input voor de wijkmanagers en huisartsen om per gemeente, op basis van feiten en ontwikkelingen in de wijk, doelen te kunnen gaan formuleren”, aldus Mark en Marten.

 

Aan de slag

De planning is om in het derde kwartaal de regio-analyse klaar te hebben. Met de output van de regio-analyse en de kennisoverdracht tijdens de werksessies kunnen de wijkmanagers samen met de diverse huisartsengroepen vervolgens aan de slag in het lokale netwerk met diverse partijen.