21-06-2017 | financiering

O&I: kans voor populatiegerichte samenwerking

Foto

Inzetten op een nieuwe bekostiging per 1 januari 2018 om samenwerking in en rondom de eerste lijn te stimuleren; het houdt de gemoederen flink bezig. Financiering voor Geïntegreerde Eerstelijnszorg (GEZ) en Organisatie Wijkgerichte Zorg (OWZ) stopt en gaat over in een bekostigingsstructuur Organisatie & Infrastructuur (O&I) met vier betaaltitels. Wat is de aanleiding? Wat is er al over gezegd? En welk perspectief biedt het? 

 

Aanleiding: potentie van eerste lijn volledig benutten

De eerste lijn speelt een belangrijke rol bij het opvangen van de groeiende zorgvraag en het beperken van de kostenstijgingen. Onderzoek van o.a. adviesbureau SiRM toont aan dat de potentie van de eerste lijn nog niet ten volle wordt benut, terwijl de diversiteit van het zorgaanbod van de eerste lijn groot is. De mate waarin andere partijen in de zorg met de eerste lijn afspraken kunnen maken verschilt sterk. Beheersing van de zorgkosten is nog onvoldoende aantoonbaar. Dit vormde medio 2016 de basis voor een breder onderzoek: ‘Hoe kan de nieuwe zorginfrastructuur in de eerste lijn vormgegeven en met de juist prikkels bekostigd worden?’

 

ACTUEEL: VERDERE UITWERKING VAN O&I IN VIER BETAALTITELS

Afgelopen weken is er veel gezegd en geschreven over de voorgestelde nieuwe bekostigingsstructuur, het zogenaamde kwadrantenmodel met vier betaaltitels voor praktijkmanagement, wijkmanagement, ondersteuning van ketenzorg en regiomanagement. Er verschenen o.a artikelen in zorgvisie en zorgenz. (zie links onderaan).

 

De contouren van de nieuwe Organisatie en Infrastructuur (O&I) van de eerste lijn zijn tot stand gekomen onder leiding van Edwin Velzel in vervolg op het SiRM onderzoek. Op 10 april is in een Extra Ledenvergadering van InEen ingestemd met verdere uitwerking van betaaltitels O&I voor invoering per 1 januari 2018. Deze uitwerking wordt opgepakt door een projectgroep van betrokken partijen waaronder ZN, LHV, Ineen, VWS en NZa. Meer achtergrond van het onderzoek Edwin Velzel.

 

Welk perspectief biedt het?

Het kwadrantenmodel treedt nu al steeds vaker op als denkmodel en gesprekstool voor wijkgerichte en regionale samenwerking. Mark Callaars, senior adviseur van Raedelijn: “Naast dat het op termijn de bekostigingsstructuur van GEZ en organisatie van de ketenzorgkosten zal vervangen, biedt het kwadrantenmodel uiteindelijk een breder perspectief. Het stimuleert de zorg om over haar eigen grenzen heen te kijken en de patiënt die multidisciplinaire zorg en ondersteuning nodig heeft centraal te stellen. 

 

"Nieuwe bekostiging kan een vliegwiel zijn om in een regio tot een meer populatiegerichte aanpak en meer samenhang in het aanbod te komen.”

"De regionale veelvormigheid, met partijen zoals ziekenhuizen, gemeenten, VVT-instellingen en GGZ-instellingen, biedt samenwerkingsmogelijkheden die een veel breder bereik en impact hebben op de gezondheid en het gedrag van inwoners."

 

VRAGEN

Heeft u vragen of wilt u naar aanleiding van dit nieuwsbericht verder in gesprek wil met onze adviseurs over de nu bekende informatie van de komende O&I-financiering. Of wilt u weten welke mogelijkheden dit biedt? Neem contact op met onze adviseurs uit het team realiseren van programma’s

 

Uit de media  


Betrokken bij dit project