21-06-2017 | artrosezorg

Invitational Artrosezorg: patiënt als vertrekpunt

Foto

“Ik had al acht jaar pijn voordat ik naar de huisarts ging. Hoort toch gewoon bij ouder worden?” Met het actieve coping zit het wel goed bij de zes artrosepatiënten die te gast waren bij de Invitational Artrosezorg in Noordwest Utrecht: Patiënt als vertrekpunt. Een breed scala van zorgleners uit de regio gingen met patiënten en met elkaar in gesprek. Hoe ervaren deze patiënten de zorg die zij krijgen? Met hulp van Zorgbelang beschreven zij hun persoonlijke reis langs de eerste klachten en diagnose, behandeling, coping en samen beslissen. De middag leverde naast veel positieve ervaringen ook een paar verbeterpunten op.

 

Huisartsencoöperatie ZorgNu en Leidsche Rijn Julius Gezondheidscentra, specialisten van de St Maartenskliniek en het Sint Antoniusziekenhuis en fysiotherapeuten werken al een paar jaar aan betere artrosezorg in de regio. Het Zorginstituut gaf in 2014 in haar Verbetersignalement al aan dat het beter kan. Meer samen beslissen en vaker het principe van ‘stepped care’ toepassen: begin bij de lichtst mogelijke interventie en daarna opschalen. Maar hoe ervaart de patiënt zijn leven met artrose eigenlijk? Luisteren we wel echt naar wat die ene persoon ons vertelt? Gelukkig in heel veel gevallen wel, bleek op 11 april.

 

“Ik had al acht jaar pijn voordat ik naar de huisarts ging. Hoort toch gewoon bij ouder worden?”

Klachten en Diagnose

Alle zes patiënten vertelden dat zij zes tot tien jaar hebben gewacht, voordat zij contact opnamen met de huisarts. Ze hadden zelf al van alles geprobeerd, uitgezocht en doorstaan. Samen met hun partners. Want ja, een beetje slijtage hoort toch bij het ouder worden en er is toch niks aan te doen. Totdat het niet langer ging. Zorgverleners reageerden verbaasd of zelfs geschokt dat mensen zo lang bleken te  wachten. En begrepen heel goed dat patiënten dan vervolgens niet nog langer willen wachten op een afspraak met de huisarts. En dat voorlichting over wat er allemaal wel mogelijk is, beter kan. Gelukkig bleken de meeste patiënten zich wel goed gehoord door de huisarts.

 

Behandeling

Tijdens de behandeling is de orthopeed de vertrouwenspersoon. Maar er zijn ook veel ‘stille periodes’. Dan is de fysiotherapeut de vertrouwenspersoon. “Bij wie kan ik terecht als ik nog niet in de operatiefase zit? Het is fijn om een sparringpartner te hebben en dan hup weer door. De fysiotherapeut was mijn redder!” Vooral tijdens de stille periodes blijkt de fysiotherapeut de vertrouwenspersoon met veel expertise, aandacht en coaching-competenties. 

"Het is fijn om een sparringpartner te hebben en dan hup weer door. De fysiotherapeut was mijn redder!"

Coping

Mensen zien niks aan je en het leven met artrose is een veranderend proces. Zorgverleners waren onder de indruk van het doorzettingsvermogen en vindingrijkheid waarmee de zes patiënten, met verschillende soorten artrose en van verschillende leeftijden, samen met hun partners omgingen met deze ziekte. Tips voor de zorgverleners: laat je waardering blijken voor wat patiënten allemaal zelf ondernemen. En verder – denk praktisch mee en zie de patiënt in zijn geheel, niet alleen de artrose.

 

Samen beslissen

Samen beslissen gaat in veel gevallen goed. ‘De afspraken die we hebben gemaakt, kloppen voor dit moment en bij mijn leefstijl.’ Verwachting management en eerlijkheid - wat kan een zorgverlener wel en ook niet betekenen worden op prijs gesteld. En artrose heb je niet alleen – dus betrek de partner bij het keuzeproces.

 

Ervaringen 

Na een heerlijke maaltijd spraken huisartsen, fysiotherapeuten, orthopeden en reumatologen, diëtisten, oefentherapeuten, apothekers en specialist ouderengeneeskunde met patiënten over hun ervaringen. Dagvoorzitter Nathalie Koopman van Zorgbelang vroeg de zaal wat zij morgen anders gingen doen. Reactie van een huisarts: ‘Ik ga morgen echt andere vragen stellen in mijn spreekkamer.’ En een fysiotherapeut: ‘Complimenten geven, wat een eyeopener. Ga ik meteen doen!

"Complimenten geven, wat een eyeopener. Ga ik meteen doen!"

Stimuleren

De initiatiefgroep met deelnemers vanuit ZorgNu en KetenzorgNu, St Maartenskliniek, Sint Antoniusziekenhuis, Leidsche Rijn Julius Gezondheidscentra, Zorgbelang en Raedelijn nemen de uitkomsten mee in het vervolg en blijven betere artrosezorg vanuit het perspectief van de patiënt onder de aandacht brengen en stimuleren. Zijn er mooie voorbeelden van artrosezorg (klein of groot), lastige puzzels, ideeën voor experimenten die wel of geen ondersteuning behoeven? Mail ze naar de initiatiefgroep via kvisscher@raedelijn.nl Wij zorgen voor verspreiding, verbinding en denken waar nodig mee.