27-11-2018 | Interview

Anders werken, hoe doe je dat?

Ruimte maken voor een andere manier van werken, hoe doe je dat? Met een volle spreekkamer, agenda en een berg administratie. Hoe maak je dan ruimte voor een nieuwe manier van werken? Wat vraagt dat van een zorgverlener? In dit interview kijken we mee met Menne Voorwerk: verloskundige bij De Geboortezaak.

Foto
Naam
Menne Voorwerk
Functie
Verloskundige
Praktijk
De Geboortezaak

“Krachten bundelen: een kleurenpalet is essentieel voor een mooi schilderij"

“Dit is niet eens mijn eigen kamer waar we nu zitten maar ik word hier wel heel blij” vertelt een stralende Menne Voorwerk. Een verloskundige met lef, een echte ondernemer en iemand die haar werk met hart en ziel uitoefent. 

 

Wat is jouw visie op gezondheid?

“Gezondheid is niet alleen het afwezig zijn van een ziektebeeld. Binnen de geboortezorg wordt gezondheid juist bepaald door de aanwezigheid van vertrouwen en kracht. Het is fysiek gezond zijn maar ook geestelijk. Plezier in je werk hebben, lekker in je vel zitten. Maar ook vertrouwen hebben in je eigen lijf en je eigen keuzes kunnen maken.”

 

Wat zijn de uitdagingen binnen jouw werk?

“Mijn werk als verloskundige is in de 12 jaar dat ik werk enorm veranderd. Dat geldt voor de hele eerste lijn. Het is een uitdaging om een goede balans te vinden tussen cliëntgebonden contact en het administratief, bedrijfsmatig en organisatorische aspect. Naast verloskundige ben ik in feite een ondernemer die bezig is met strategische stappen en overstijgende processen. Dat is hoe ik mijn vak invul, maar dat hoeft natuurlijk niet. Je kan er bijvoorbeeld ook voor kiezen om je vooral te richten op cliëntgebonden werk: waarnemen of in loondienst werken. Ik kies ervoor om strategisch en toekomstgericht te werken en wil nieuwe dingen proberen, zo houd ik plezier in mijn werk.”

"Ik kies ervoor om nieuwe dingen te proberen, zo houd ik plezier in mijn werk."

Wat motiveert jou?

“Ik heb het altijd leuk en belangrijk gevonden om, als je dat kunt, een verschil te maken. Een groep mensen verder helpen of juist één iemand, een zwangere vrouw bijvoorbeeld. Daar hoeft niks tegenover te staan, maar wellicht inspireert deze houding de mensen om mij heen. Ik probeer ook strategisch te zijn, verder te kijken dan de waan van de dag. Hoe houd of maak je het leuk voor jezelf en voor anderen."

 

Hoe pas je die visie toe op je werk?

“Net een beetje anders werken dan de norm is wat mij betreft noodzakelijk omdat er steeds meer van de zorgverleners wordt gevraagd. Dat is pittig en dwingt je tot een keuze:  alles zelf doen, dus ook de taken die je niet liggen. Of je meer samenwerken en ieders kracht benutten. Ik ben voorstander van het laatste en moedig dat aan. Ik geloof er in dat je dan efficiënter en krachtiger maar ook vrolijker wordt. Het vraagt ook wel om creativitei en verder kijken. Een aantal jaar geleden zijn we het Geboortehuis  gestart. Dat vind ik een mooi voorbeeld van krachten bundelen. We hebben samen met de collega’s en het ziekenhuis gekeken naar de wens van zwangere vrouwen om dichterbij het ziekenhuis te bevallen. Dat is gelukt en we hebben het zó kunnen inrichten dat we als verloskundigen kunnen doen waar we voor staan. Een bevalling is een natuurlijk proces en geen ziekte. We gaan uit van de kracht van de vrouw zelf, waar ze ook bevalt."

"Een bevalling is een natuurlijk proces en geen ziekte. Laten we vooral bekrachtigen wat gezond is."

Hoe maak jij het verschil?

“Zorgen dat iedereen zijn of haar kwaliteiten kan benutten. Doen waar je goed in bent. Als je alle krachten bundelt dan bereik je een heel mooi resultaat. Dat heb ik zelf ervaren: voordat de praktijken fuseerden tot De Geboortezaak was ik veel tijd kwijt met vergaderen, protocollen, contracten met de zorgverzekeraars. Als ik merk dat het als het ware te vol wordt, neem ik een stapje terug en stel ik de vraag:hoe kan het anders? Wat kunnen we daaraan doen? Uit zo'n situatie is het idee om te fuseren ontstaan. Vandaag de dag voer ik taken uit voor alle vier de praktijken en iemand anders doet bijvoorbeeld de contracten met de zorgverzekeraar. Als je dan zorgt dat iedereen een neventaak heeft die haar ligt, dan verloopt alles veel soepeler."

"Elkaar versterken: daar draait het om."

"Nu doe ik dat deel wat ik leuk vind met heel veel extra motivatie naast mijn reguliere werk. Ik merk zelf echt een verschil, maar ook bij mijn collega’s. Iedereen werkt zo een stuk prettiger. Uiteindelijk heb je een kleurenpalet nodig als team: iedereen heeft een rol en die rollen samen zorgen voor een mooi geheel. Alleen maar mensen met dezelfde kwaliteiten bij elkaar zetten werkt niet dus ook hier geldt: bundel je krachten!”

 

WAT VOOR VALKUILEN ZIE JIJ?

“We zijn met z’n allen meer in risico’s gaan denken. Indekken van aansprakelijkheid, veiligheid afdwingen. Alles is maakbaar en controle houden lijkt belangrijker dan ooit. Maar bevallen is niet iets wat je met je hoofd doet. Zo kan controledrang en angst ervoor zorgen dat het minder goed gaat. Vertrouwen hebben in je lijf is niet meer zo vanzelfsprekend als dat het vroeger was. We zijn misschien überhaupt wel minder in contact met ons lijf. Als je stress hebt, of je slaapt niet goed dan voel je je ellendig. Dan moet je eigenlijk minder gaan werken en meer gaan slapen. Maar dat vinden we niet kunnen dus luisteren we niet meer naar het lijf maar naar het hoofd en lopen we onszelf gemakkelijker voorbij.”

"Minder luisteren naar het hoofd, meer naar je lijf."

Hoe doe jij dat dan anders?

“Ik probeer erachter te komen waar dingen verkeerd gaan en hoe het opgelost kan worden. Ik zorg ook goed voor mezelf: buiten zijn, lekker bij de openhaard zitten of een wijntje op mijn veranda in een schommelstoel. Ventileren en zitten. Over acute situaties hebben wij als collega’s ook afspraken: als er iets ingrijpends is gebeurd, zoals het overlijden van een baby, dan krijgt de dienstdoende collega de ruimte om naar huis te gaan en neemt een ander het over. Zonder erom te hoeven vragen. Je moet ook een beetje op elkaar passen, zuinig zijn op je collega’s. Ook in de werkoverleggen hebben we een vast moment gecreëerd om te bespreken hoe iedereen in z'n vel zit.”

 

Wat voor rol heeft de samenwerking met raedelijn gespeeld?

“Inmiddels heb ik al heel wat keer met raedelijn samengewerkt en ik ervaar vooral veel praktische ondersteuning en procesbegeleiding. Soms is het zoeken, maar ik heb zo vaak gezien dat raedelijn goede begeleiding heeft geboden. Het is ook heel waardevol om de zorg terug te brengen in de wijk en de verbinding te zoeken met de gemeenten. Raedelijn is daar goed in en kan daar een mooie rol in aannemen: raedelijn weet wat er speelt en wat er loopt, kan partijen laten aanhaken en in verbinding brengen. Raedelijn is een kartrekker die ervoor zorgt dat projecten ook daadwerkelijk worden uitgevoerd en doorgezet. Dat is mooi om te zien.”

“Verbinding zoeken met de tweede lijn maar ook met de gemeente is heel belangrijk!”

“Verloskundigen moeten samen ergens voor staan. Zo kunnen we een gezamenlijke stem laten horen naar al onze samenwerkingspartners. Verloskundigen kunnen van nature niet zo gemakkelijk opboksen tegen de wetenschappelijke gestaafde kennis van het ziekenhuis maar weten wel degelijk iets en zijn trots op hun vak. Als we dat breder uitdragen dan kunnen we op gelijke voet communiceren met onze collega’s in het ziekenhuis en de zorgverzekeraars. Wederom is het geboortehuis  een goed voorbeeld van hoe we samen met de tweede lijn hele mooie dingen neer kunnen zetten als we van beide kanten input kunnen leveren.”

 

Hoe zie je de toekomst van geboortezorg?

“Ik hoop dat we kunnen downsizen. Waardoor we als verloskundigen meer coördineren en intensiever samenwerken met zorgverleners binnen je eigen wijk en de tweede lijn. Het werk blijft veranderen en wordt vakinhoudelijk breder. Ik hoop ook dat de kracht van het Nederlandse systeem blijft wat het is, in de setting van de huidige tijd: dus focus op sterke moeders met vertrouwen in hun lijf. En het bekrachtigen van gezondheid in plaats van richten op ziekte en risico's. Maar vooral dat de zwangere vrouwen het ‘normale’ of natuurlijke van een zwangerschap en een bevalling kunnen blijven zien.”

TIPS VAN MENNE

  1. Elkaar opzoeken: gebruik maken van elkaars kwaliteiten. Weet van jezelf waar je blij van wordt en bundel je krachten. Lef om tijd en geld te investeren is hierbij essentieel.
  2. Loslaten van de concurrentie die je hebt: samen verder komen. Wat kunnen we samen doen?
  3. Creëer een visie: wat vind jij belangrijk? Hou je daaraan vast.
  4. Blijf als professional fit en gezond: zorg goed voor jezelf en voor je collega’s.

Het Geboortehuis Utrecht biedt vrouwen en hun partner een prettige en veilige plek om te bevallen. De sfeervolle geboortekamers zijn ruim opgezet en van alle gemakken voorzien. Iedere kamer heeft een eigen badkamer met douche en toilet, 2 kamers zijn tevens voorzien van een ligbad. Bevallen doe je het best in een omgeving waar je je veilig en op je gemak voelt. Het Geboortehuis biedt die plek binnen de muren van het ziekenhuis.