19-05-2021 | Nieuws

De zorg voor mensen met artrose verbetert

Artrose is de meest gediagnosticeerde aandoening in Nederland. Het kraakbeen tussen de gewrichten wordt dunner, waardoor bijvoorbeeld het openen van een potje jam of op de fiets stappen meer moeite kost en pijn doet. Het gevolg is dat men minder gaat bewegen, wat de kans op bijvoorbeeld diabetes en obesitas verhoogt. Daarmee is artrose de grootste stijger qua lichamelijke ziektebeelden in het aantal gevallen per duizend inwoners. Artrose is niet te genezen, maar de pijn is goed onder controle te houden. Dat kan met bewegen omdat gewrichten dan opnieuw kraakbeen aanmaken. Maar hoe zorg je ervoor dat iemand die pijn heeft bij bewegen toch gaat bewegen?

 

12 proeftuinen

Dat kan als alle betrokken specialisten samen de patiënt de juiste richting op wijzen en een beter op de patiënt afgestemde behandeling. Om dat te realiseren zijn er 12 proeftuinen georganiseerd in Noordwest Utrecht waarin een huisarts, fysiotherapeut, en vaak een orthopeed gezamenlijk deze richting bepalen. Raedelijn heeft dit proces en de samenwerking vormgegeven.

 

Het resultaat
De zorgverleners werken beter samen door o.a. het voeren van anderhalvelijns consulten. Hierbij zijn zowel de drie zorgverleners als de patiënt aanwezig. Deze manier van werken zorgt ervoor dat de patiënten zich meer bewust zijn van hun eigen rol in het behandelproces en de zorgverleners van elkaar leren en hun behandelingen op elkaar afstemmen. Uiteindelijk blijven de patiënten mobieler, ontwikkelen ze minder nevenpathologieen en maken ze minder gebruik van de tweedelijns zorg. Door dit alles zullen de zorgkosten afnemen. 


Een voorbeeld uit de praktijk

Benieuwd hoe het proces er in de praktijk aan toe gaat? We nemen je hierin mee aan de hand van een fictief voorbeeld: Patiënt X heeft klachten aan zijn knie waardoor bewegen pijn doet. Uit de checklist op pak-artrose-aan.nl komt hij er achter dat hij als volgende stap de huisarts kan contacteren. De huisarts ziet patiënt X tijdens een eerste consult en constateert dat een anderhalvelijnsconsult noodzakelijk is. Hierin adviseren de drie zorgverleners gezamenlijk pijnstilling en onder begeleiding van een fysiotherapeut meer te gaan bewegen met gebruik van de app Join to Move. Doorsturen naar de orthopeed in de tweedelijns zorg was niet nodig.

Meer weten? Neem dan contact op met onze adviseurs