02-10-2019 | Nieuws

Actieplan dementie Nijkerk: de kracht van een lokaal netwerk

Foto

Een dementievriendelijke gemeenschap worden? Dat kan alleen als je krachten bundelt. Professionals en andere betrokkenen van het lokale Netwerk Dementie in de gemeente Nijkerk  geven het goede voorbeeld met een actieplan. Concreet doel van dit plan: als samenleving dementievriendelijk worden en direct ook de samenwerking in zorg en ondersteuning voor mensen met dementie en hun mantelzorgers te versterken. Raedelijn is als adviseur en procesbegeleider betrokken bij de samenwerking.

 

Samen enthousiasme vinden om mensen met dementie en hun mantelzorgers te ondersteunen. Daar draaide het bij de lokale bijeenkomst begin oktober om. Naast inspireren, ontmoeten en resultaten delen vanuit een grotere inventarisatie via een gespreksronde, was er nog een belangrijk doel. Het maken van een actieplan rond een aantal concrete thema’s. “Er is vraag naar een dementievriendelijke samenleving in deze veranderende tijd. Ik zie veel passie die is aangewakkerd door deze interactieve bijeenkomst vanavond” vertelt Harke Dijksterhuis, wethouder in Nijkerk.

 

Netwerk rond de inwoner

Gemeenten hebben sinds de invoering van de Wmo steeds meer taken erbij gekregen als het gaat om de ondersteuning van kwetsbare inwoners. Denk hierbij aan informatievoorziening, de ondersteuning van mantelzorgers en vrijwilligers, begeleiding en het verstrekken van voorzieningen als hulp bij het huishouden, vervoer en woningaanpassing. “Gemeenten zijn daarmee een belangrijke partner geworden in het dementienetwerk. Een goede lokale samenwerking is dan ook van groot belang om de zorg en ondersteuning zo optimaal en passend mogelijk te verzorgen” vertelt adviseur en procesbegeleider Edith de la Fuente van Raedelijn. 


“Dankzij een interactieve bijeenkomst zoals deze zijn we tot een aantal concrete speerpunten gekomen en hebben we ook besproken wie welke rol kan vervullen binnen het hele netwerk rond een inwoner met dementie”, vertelt verpleegkundig specialist Annette Tange. “Bovendien is het ook belangrijk om te formuleren wat je nodig hebt om de juiste zorg en ondersteuning op de juiste plek te kunnen leveren. Een mooi voorbeeld is de zorgkaart die we eerder in Hoevelaken hebben ontwikkeld met een tweeledig doel: het draagt bij aan duidelijkheid in onzekere periode voor de diagnose en geeft tegelijkertijd inzicht aan hulpverleners onderling wie doet wat?”

 

Meer dan vergeetachtigheid

Van de ruim 270.000 mensen in Nederland met dementie zijn er zo’n 12.000 jonger dan 65 jaar. Dat maakt dat iedereen, indirect of direct te maken krijgt met dementie. Ervaringsdeskundige Christa Reinhoudt (49) vertelt tijdens de visiebijeenkomst haar eigen verhaal. Ze kreeg op jonge leeftijd de diagnose Alzheimer. Uit het verhaal van Reinhoudt wordt het maar weer heel duidelijk: het gaat om zoveel meer dan alleen vergeetachtigheid. “Mijn tip aan iedereen: praat gewoon tegen iemand met dementie. Wij zijn allen een individu met behoeften en eigen waarde.”

 

Jetty Reker, coördinator bij welzijnsorganisatie Sigma, geeft aan dat ze de visiebijeenkomst ziet als een stimulans om te werken aan optimale zorg en ondersteuning voor mensen met geheugenproblemen. “Als we krachten bundelen en ons actief bezig gaan houden met het actieplan dan kunnen we veel moois bereiken. Conclusie van vanavond is dat we ons in samenwerking richten op maatwerk, een persoonlijke en sociale benadering.”

 

Hoe Raedelijn dit samenwerkingsverband begeleid heeft? Dat vertelt Edith de la Fuente  >>